Internat » Aktualności internatowe 2011/2012
Dzisiaj 13.02 wychowankowie internatu w ramach zajęć kółka kulinarnego z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy wykonywali wraz z opiejkunem samorządu interantowego "pizzerinki". Zabawa była doskonała, pizza wyszła znakomicie, a wszyscy zajadali się ze smakiem.
23 stycznia wychowankowie internatu, wraz z Panią Anią odwiedzili mieszkańców DPS „Pogodna Jesień” z okazji Dnia Babci i Dziadka. Kolejna wizyta upłynęła w bardzo serdecznej atmosferze, na początku spotkania nasi wychowankowie wręczyli mieszkańcom drobne upominki – własnoręcznie wykonane prace i ciasteczka. Po smakowitym poczęstunku, ponownie mogliśmy obejrzeć piękne prace mieszkańców, wszyscy byli zachwyceni, szczególnie osoby odwiedzające dom po raz pierwszy. Na pożegnanie powiedzieliśmy – „Do zobaczenia”, bo ta bardzo miła wizyta na pewno nie była ostatnią…
W ostatnim dniu przed wyjazdem do domów rodzinnych na ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA wychowankowie grupy I i II zorganizowali pod opieką pani Kasi Sienko i pani Kasi Trombik tradycyjną WIGILIJKĘ. Przygotowali tradycyjne ciasta świąteczne, pięknie nakryli i udekorowali stół, Słuchali kolęd i wspólnie śpiewali. Opowiadali jak w domu obchodzą święta, jakie wigilijne potrawy spożywają . Spotkanie zakończyli dzieląc się opłatkiem i składając wzajemnie życzenia.
Zgodnie ze szkolnym kalendarzem imprez, w ramach „Jesiennych przysmaków” cała społeczność internatu uczestniczyła w warsztatach dekoratorsko-kulinarnych „DZIEŃ PIECZONEGO JABŁKA” przygotowanych przez panie Kasie: Katarzynę Sienko i Katarzynę Trombik. W dniu 23 listopada uczniowie w dekoratorni przygotowali plakat z koszami jabłek i gruszek wykonanych różnymi technikami. Następnie w pracowni gastronomicznej odbył się ciąg dalszy: samodzielne przygotowanie podwieczorku w formie pieczonych jabłek i gruszek. Praca przebiegała w grupach. Uczniowie, którzy nigdy nie korzystali z pracowni zapoznali się z regulaminem pracowni, szczególnie z zasadą bezpiecznego posługiwania się ostrym narzędziem jakim jest nóż. Najpierw owoce były dokładnie umyte, krojone i wydrążone. Do jabłek przygotowali nadzienie z konfitur i rodzynek, a do gruszek z miodu i orzechów. Owoce z nadzieniem włożyli do nagrzanych piekarników. W czasie kiedy jabłka i gruszki się piekły, uczniowie poznali ich wartości odżywcze i zdrowotne, rozwiązywali krzyżówki, których rozwiązania utworzyły hasło do plakatu promującego jedzenie owoców. Uczniowie dowiedzieli się, że warto jeść jabłka, bo wpływają na dobry wygląd włosów, skóry i paznokci, że w pestkach jabłek znajduje się witamina B17, która działa przeciwnowotworowo, a w gruszkach znajduje się bor, pierwiastek, który pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia koncentrację, a regularne spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. W tym dniu odbyły się także konkursy na najszybsze obranie jabłek i najdłuższą obraną skórkę. Zwycięzcy z poszczególnych grup otrzymali pluszowe maskotki. Kiedy zaczął się unosić kuszący zapach pieczonych owoców nastąpił kolejny punkt – delektowanie się pysznym i zdrowym podwieczorkiem, smacznym tym bardziej, bo przygotowanym własnoręcznie. Wielu uczniów pierwszy raz jadło pieczone jabłko i gruszkę, ale dzięki warsztatom nauczyło się przygotować tak prosty, szybki i zdrowy deser. DZIEŃ PIECZONEGO JABŁKA tak wszystkim się podobał, że uczniowie postanowili odchodzić go znów za rok.
"Dzień pisania listów"
17 października na terenie internatu, samorząd internatowy zorganizował poraz kolejny "Dzień pisania listów", duże zainteresowanie mozliwością przekazania wyrazów sympatii potwierdziło wysłanie przez niektórych wychowanków nawet kilku listów, a zabawny nastrój wyraźnie malował sie na twarzach "pisarzy"